Til hovedmenyen Til hovedinnholdet Til tjenestemenyen Til forsiden
Livskraftig og levende

Norsk Skogfinsk museum - avd Finnetunet

Tunet er åpent de to siste helgene i juni, åpent daglig i hele juli, og helgåpent igjen de to første helgene i august.
Åpningstider: kl. 12.00 - 17.00.
Åsta Holth museum har samme åpningstider som Finnetunet.

Finnetunet ligger i Svullrya sentrum på Grue Finnskog, og ble stiftet i 1942.

Finnetunet er museum for finnekulturen i Solør etter den finske innvandringen til grensetraktene mellom Solør og Värmland tidlig på 1600-tallet. Museet ligger like ved elva Rotna og består av 13 bygninger med gjenstandssamlinger som viser byggeskikk, gardsmiljø og livberging, på et finnetorp i forrige århundre.

Finnene brakte med seg sine særegne tradisjoner fra Finland, også når det gjaldt byggeskikken. Finnetunet viser derfor bygningsmiljøer og bygningsfunksjoner som er helt spesielle og «ukjente» i forhold til den norske kulturen. Det er først og fremst røykstua, ria og badstua som er unike og særpregede.

Alle disse tre hustypene har røykovn som mangler pipe slik at røyken går ut i rommet og trekkes ut gjennom en regulerbar røykkanal i taket. Ovnen i røykstua holdt så godt på varmen at den ble fyrt opp bare én gang i døgnet.

De eldste bygningene på tunet er fra siste halvdel av 1700?tallet.
På museet er også en intakt bekkekvern.
På Finnetunet arrangeres hvert år "Livet i hverdagen" og bryllupsopptog under Finnskogdagene, vanligvis 2. helg i juli, da «Republikken Finnskogen» proklameres i tre dager med egen president og regjering.

Finnetunet har bevart Helgeberget skole fra 1870 på opprinnelig sted, ca. 1 km fra Svullrya på vegen mot Furuberget. Foruten skolemuseum er det i Iærerbolig-delen innredet kunstgalleri, Galleri Tysken, som har fått navn etter maleren og grafikeren Kristian Tysken (1896-1973) fra Åsnes Finnskog som skjenket deler av sin bildesamling til Finnskogen. Galleriet ble åpnet i 1985 og hadde de tre første årene separatutstillinger av Kåre Tveter, Arne Bendik Sjur og Jacob Weidemann. Galleriet har utstillinger hvert år under Finnskogdagene i juli og Finnskogutstillingen i februar/mars.

Kontakttlf.: 905 47131

www.skogfinskmuseum.no

 

 

Del denne artikkelen

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Til toppen