Tur- og aktivitetstips

Vil du ut på tur en ettermiddag og trenger litt drahjelp? Her følger noen tips.

Turtips i påsken!

Mange nærturterreng rundt tettstedene og kjente turmål i vår region er nylig kartlagt, og vi har mange fine turer og turmål og by på (se karttips lenger ned i artikkelen).

Turtips

Toppturer og rundløyper i Grue «åpner» vanligvis ca. 1. mai. Men etter den snøfattige vinteren er turstiene stort sett klare til bruk allerede. Noen våte partier må beregnes, men det går ganske greit å gå litt på siden av stiene.

I Grue er det stier nesten over alt. Det er bare fantasien som setter grenser. For de som ikke er så kjent eller tar sjansen på å utforske nye stier, har vi valgt ut noen stier:

Gråhestenrunden 

Kart over GråhestenrundenGråhestenrunden starter ved Lindtjernet turområde. Her er det gode parkeringsmuligheter. Runden byr på flere valgmuligheter med varierende lengder, deler av denne stien er Finnevegen.

Se informasjonstavle ved parkeringsplassen. Hele Gråhestenrunden er ca. 12 km og har trasé på både øst- og vestsiden av Finnskogvegen.

Ta gjerne med drikke og noe godt å spise. Ca. halvveis på runden, på Gråhesten, er det  bord og stoler og noen stokker å sitte på. 

Ønsker du en litt kortere tur (ca. 9 km) følger du merkingen for Gråhestenrunden/Finnvegen østover fra Lindtjernet, etter ca. 2,4 km kommer du til en snuplass. Fortsett videre på stien fra andre siden av snuplassen. 

En tur på ca. 6 km er også et alternativ. Følg samme merkingen østover fra Lindtjernet, etter ca. 2,4 km, fra snuplassen, følger du grusveien vestover (ta til høyre), kryss Finnskogvegen og følg merkingen tilbake til Lindtjernet. 

Om du ønsker å gå tur/retur Lindtjernet/Gråhesten er det en tur på 8,8 km.

Den korteste runden, ca. 2,7 km, er Vannverksrunden / Mosjonsrunden. Den starter fra Lindtjernet turområde, denne runden er merket med blå og oransje «treklosser». 

Tjurastien

Tjurastien informasjonstavleEt annet tips er Tjurastien som har mange kulturminner. Stien er ca. 4 km én vei, den starter ved Gardsjøen naturreservat og ender ved Tørmoen (Tjura Skytterhus), følg merkingen. 

Parkering ved Tjuratorget og/eller ved Tørmoen. Store deler av stien går langs Tjuraåa. Det er informasjonsskilt langs stien som forteller litt om møller, sagbruk- og kraftverk som en gang ga mange arbeidsplasser. Det er krakker langs stien, her kan du nyte stillheten langs åa eller la deg begeistre av strie stryk. 

Barnas Turlag Solørs turvenn «Turbo» har vært på oppdagelsesferd langs åa, vi har delt hans opplevelser på Facebook-siden Toppturer og rundløyper i Grue 

Du finner flere turer og rundløyper i Grue her eller på UT.no

Karttips

På nettsidene Norgeskart.no, ut.no eller i mobilapper som UT.no, Topokart, Norgeskart med flere får du raskt oversikt over tilgjengelig oppdatert stinett i vår region. Flere apper har også offline-støtte. Det vil si at du kan laste ned kartet hjemme så du slipper å bruke mobildata når du er ute. 

Både DNT Finnskogen, DNT Odalen og kommunene har godt merka turruter i vår region, og disse kan i flere apper som for eksempel UT.no, slås på som et eget kartlag. Det er også gode beskrivelser av turen og bilder i appen.

Kartutsnitt

Forklaringer til kartet

Stiene framstår som røde i kartet og traktorveger er hvite/grå-stiplede. Rød kort stipling/prikker betyr at stien er godt synlig, men ikke merket. Røde linjer med lengre stiplinger er permanent merkede stier ute i marka, for eksempel med farga treklosser, maling på trær og steiner eller skilting i stikryss.

Skogsbilveger og andre veger er grå heltrukne linjer. 

Ønsker du å ha med deg papirkart ut i marka kan du lage ditt eget turkart på Mitt turkart og skrive ut selv i ønsket område. Det ligger en video på siden som viser hvordan du gjør det.

Bildet viser eksempel fra norgeskart.no. Ved å zoome inn i kartet vil du få flere stier.

Turtips fra DNT

Turbos turbingo fra Den Norske Turistforening

Turbos turbingo

Turbing er både lærerik og spennende. Er barna rastløse? Og du tom for idéer? Turbingo gjør nærturen til en lek! Print ut, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet

Unngå bål i skog og mark

Brannvesenet har en sterk henstilling til turgåere om ikke å brenne bål ute i skog og mark (gjelder fra 23. mars 2020). Husk at det er fare for skog- og gressbrann i området vårt!

Hold avstand på tur

På grunn av koronautbruddet må vi holde avstand også når vi er på tur. Når det er to eller flere ifølge, er det fint om hele følget går til samme siden på stien når vi møter eller passeres av noen. 
For å bidra til smittebegrensing er ikke turbøkene lagt ut i kassene.

Kontakt oss

Servicetorget
Telefon: 62 94 20 00
Telefontid: 09.00 - 14.00
E-post til servicetorget

Finn ansatte

Adresse

Grue kommune
Postboks 94
2261 Kirkenær

Besøksadresse
Rådhusplassen 2
2260 Kirkenær
Åpningstid: 08.00 - 15.00

Org.nummer: 964 948 143
Kommunenummer: 3417
Webredaktør: Agnete Bekkesletten