Hjem til jul?

(11. desember) De neste dagene kommer mange studenter og utflyttere tilbake til Kongsvingerregionen for å feire jul. Vi ønsker deg velkommen hjem, og håper du får en fin og trygg julefeiring.

Reise hjem til jul – en nødvendig reise

Regjeringen fraråder unødvendige reiser innenlands, men å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise for den enkelte.

Hjem til jul?Regjeringen anbefaler som en hovedregel å unngå unødvendige reiser innenlands. Reiser i julen kan for mange, med rette, sies å være nødvendige. Alternativet ville vært en jul uten familien.

Men dette er ikke julen for å reise utenlands.

Mange bruker vanligvis juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Det er en reell fare for at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Hvis du velger å reise utenlands i julen, må du følge reglene når du kommer hjem. Du skal i 10 dagers karantene etter å ha vært i et rødt land.

Tiltak for julen

Det er nødvendig med smittevernstiltak også i julen, men regjeringen lemper på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt. 

God julBasert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet. Grue kommune har per dags dato ingen egne koronarelaterte regler for julehøytiden. Følg med på våre nettsider om situasjonen endrer seg

- Når vi åpner opp for flere gjester to dager i høytiden, forutsetter det at alle er flinke til å holde minst en meters avstand og begrense antall sosiale kontakter gjennom perioden, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse tidligere i desember.

Kirkevandring

Regjeringen vil legge til rette for åpne kirker med kirkevandring i julen. Det betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys og høre på musikken som spilles.

Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken. Det forutsetter også at kirken er stor nok til at alle smittevernreglene kan overholdes.

Sårbare grupper og ensomme

Regjeringen har i år bevilget 25 millioner kroner i ekstra midler til juleaktiviteter og hjelpetjenester.

- Jeg håper alle husker på å inkludere dem de vet er alene i adventstiden og i julen. Det viktigste er kanskje det som ikke koster noe. En invitasjon til en kort tur, en samtale på telefon eller video, sier Solberg.

Regjeringen oppfordrer frivillige organisasjoner som arrangerer alternative jule- og nyttårsfeiringer til å gjennomføre sine arrangementer så lenge anbefalte smitteverntiltak følges. Det vil de fleste steder bety at organisasjonene kan samle inntil 50 personer samtidig innendørs, med èn meters avstand.

Les mer på regjeringen.no: Må ha smitteverntiltak også i julen

(Kilde: regjeringen.no)
 

Juleråd 2020

Kontakt oss

Servicetorget
Telefon: 62 94 20 00
Telefontid: 09.00 - 14.00
E-post til servicetorget

Mer kontaktinformasjon

Vakttelefoner

Telefonliste

Adresse

Grue kommune
Postboks 94
2261 Kirkenær

Besøksadresse
Rådhusplassen 2
2260 Kirkenær
Åpningstid: 08.00 - 15.00

Org.nummer: 964 948 143
Kommunenummer: 3417
Webredaktør: Agnete Bekkesletten