Tur- og friluftsliv

Her finner du turforslag og tips til aktiviteter for en aktiv fritid. God tur!

Brutjernskoia

Turforslag

Elver og sjøer i Grue gir mulighet for bading, fisking, kanopadling og båtliv. Her finnes også et stort stinett for turer og rekreasjon i skogen. Noen turløyper kan brukes til sykling og ridning. Det er også gode forhold for jakt. Vi har anlegg for ballek, skilek, travløp, ballbinge og lysløyper.

Toppturer- og rundløyper over hele Grue:

Turene har variert lengde og vanskelighetsgrad. Last ned oppgradert utgave av «UT»-appen. Via appen kan du registrere ditt besøk på turmålet i ei digital turbok. DNT.no beskriver hvordan du tar appen i bruk. I år er den kun to turbøker som er lagt ut i postkassene. Bøkene ligger ute fra ca. 1. mai til 1. oktober.

Turområder

Lindtjernet turområde er et av flere populære turområder og ligger ca. 3 km øst for Kirkenær sentrum. Lindtjernet er startsted for flere av turforslagene ovenfor.

Smittevern på tur: Hold avstand

På grunn av koronautbruddet må vi holde avstand også når vi er på tur. Når det er to eller flere ifølge, er det fint om hele følget går til samme siden på stien når vi møter eller passeres av noen. 

Badeplasser

Se vår oversikt over badeplasser i Grue og seks andre kommuner Utforsk nye badesteder i sommer!

Sykkelturer

Sykkelruten.no finner du beskrivelser og kart for fine sykkelopplevelser i Solør og Sør-Østerdal.
Last ned appen UT.no og få tilgang til alle løyper, kart, beskrivelser med mer.

Fritidsfiske

Det er mange muligheter til å fiske i Grue. Vi anbefaler deg å besøke nettsiden til Grue Jeger og fiskeforening eller Grue Finnskog Jeger og Finnskogforening for oppdatert informasjon.

Finnskogleden

Leden er en ekte villmarkssti på hele 240 km. Med villmarkssti menes at det er enkelt å ta seg frem med vanlig turutstyr, godt fottøy og ryggsekk. Leden slynger seg gjennom hele Finnskogen langs grensen mellom Norge og Sverige, på gamle stier og ferdselsveger, gjennom 7 kommuner i Norge og 3 i Sverige.

Der stiene passerer høydedragene får man mange steder fenomenal utsikt over de milevide skogene. Vandrer du leden vil du se at Finnskogen er rik på naturopplevelser.

Her finner du fakta om Finnskogleden

Anbefalte app'er og kart

På nettsidene Norgeskart.nout.no eller i mobilapper som UT.no, Topokart, Norgeskart med flere får du raskt oversikt over tilgjengelig oppdatert stinett i vår region. Flere apper har også offline-støtte. Det vil si at du kan laste ned kartet hjemme så du slipper å bruke mobildata når du er ute. 

I samarbeid med DNT Finnskogen og Omegn tar vi i bruk appen SjekkUt. Appen vil bli oppdatert med kart og informasjon fra turer i Grue og bli implementert i UT-appen i løpet av 2021. Per dags dato er det kun eksisterende brukere som kan benytte appen.

Både DNT Finnskogen, DNT Odalen og kommunene har godt merka turruter i vår region, og disse kan i flere apper som for eksempel UT.no, slås på som et eget kartlag. Det er også gode beskrivelser av turen og bilder i appen.

App fra Kartverket: "Hvor?"

Ingen grunn til å gå seg bort! Med Kartverkets app "Hvor?" vil du alltid ha tilgang til kart på telefonen din, også utenfor dekningsområde. Les mer om appen "Hvor?" her

Kartutsnitt
Forklaringer til kartet

Stiene framstår som røde i kartet og traktorveger er hvite/grå-stiplede. Rød kort stipling/prikker betyr at stien er godt synlig, men ikke merket. Røde linjer med lengre stiplinger er permanent merkede stier ute i marka, for eksempel med farga treklosser, maling på trær og steiner eller skilting i stikryss.

Skogsbilveger og andre veger er grå heltrukne linjer. 

Ønsker du å ha med deg papirkart ut i marka kan du lage ditt eget turkart på Mitt turkart og skrive ut selv i ønsket område. Det ligger en video på siden som viser hvordan du gjør det.

Bildet viser eksempel fra norgeskart.no. Ved å zoome inn i kartet vil du få flere stier.

Turtips fra DNT

Er barna rastløse? Og du tom for idéer? Turbingo er både lærerik og spennende. Turbingo gjør nærturen til en lek! Print ut, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet

Skiløyper i Grue

Det finnes et stort løypenett for ski i Grue. For detaljert oversikt, se følgende nettside:

Generell båndtvang

I perioden 1. april til 20. august er det generell båndtvang her i landet. Det betyr at du skal holde hunden i bånd når du er på tur, enten du er i sentrum, i byggefelt eller i skog og mark. 

Generelt bålforbud

Vi minner om at åpen ild (bål eller grill) i skog og mark er forbudt i perioden 15. april til 15. september på grunn av skogbrannfare. Vær oppmerksom på at brannsjefen kan iverksette strengere regler. Følg med på egen informasjon.

Den som forårsaker en brann, er ansvarlig. Vi oppfordrer derfor alle om å vise forsiktighet! Skulle uhellet være ute og det oppstår en brann, er det viktig å varsle brannvesenet på 110 så raskt som mulig.

Det er kun brannsjefen som kan gi dispensasjon fra denne regelen. Slik tillatelse gis kun til å tenne små bål i nærheten av vannkanten i den nevnte perioden. Det forutsettes da at skogbrannfaren vurderes som generelt liten. Tillatelse gis bare en eller to dager før planlagt tur skal gjennomføres.

Følg med på skogbrannfarevarsel fra Yr her: https://www.yr.no/spesialvarsel/skogbrannfare.html

Kontakt oss

Servicetorget
Telefon: 62 94 20 00
Telefontid: 09.00 - 14.00
E-post til servicetorget

Mer kontaktinformasjon

Vakttelefoner

Adresse

Grue kommune
Postboks 94
2261 Kirkenær

Besøksadresse
Rådhusplassen 2
2260 Kirkenær
Åpningstid: 08.00 - 15.00

Org.nummer: 964 948 143
Kommunenummer: 3417
Webredaktør: Ellinor Bjerke