Tur- og friluftsliv
Her finner du turforslag og tips til aktiviteter for en aktiv fritid. God tur!

Vinteraktiviteter
Curling og islagte baner
Det er curling- og skøytebane i Bergesiden som er åpen for fri bruk (se bildet). Kontakt Stein Vidar Lie, mobil 91173462 eller Marius Sandberg, mobil 92030472 for å få tilgang til curlingsteinene.
Veibeskrivelse fra Kirkenær: Kjør Finnskogvegen ca. 2,5 km til avkjøringen til Bergesiden. Følg deretter Bergvegen (ca. 250 m) ta av til høyre på Konglevegen og følge denne ca. 150 m. Enden av Konglevegen går over i sti/gangvei. Du må gå ca. 50 m. før du er fremme på de islagte banene.
PS! Det er ikke opparbeidet parkeringsmuligheter. Vis hensyn til beboere når du parkerer.
Islagt ballbinge på GBUS
Det er også lagt is i ballbingen i nærmiljøanlegget på Grue barne- og ungdomsskole. Her er det også muligheter for curling. Kontakt Einar Korbøl for curlingsteiner på mobil 95138160
Gode parkeringsmuligheter.
Været er avgjørende for vedlikeholdet og kvaliteten på banene. Banene opparbeides og vedlikeholdes av frivillige.
Skiløyper i Grue
Det finnes et stort løypenett for ski i Grue. For detaljert oversikt, se følgende nettside:
Turforslag
Elver og sjøer i Grue gir mulighet for bading, fisking, kanopadling og båtliv. Her finnes også et stort stinett for turer og rekreasjon i skogen. Noen turløyper kan brukes til sykling og ridning. Det er også gode forhold for jakt. Vi har anlegg for ballek, skilek, travløp, ballbinge og lysløyper.
Toppturer- og rundløyper over hele Grue:
- NY RUNDLØYPE: Pukstein, Larssonkoia og Bergheim (Namnå)
- Finnevegen, strekningen Skasenden - Svullrya
- Gråhesten (fra Namnå eller Kirkenær)
- Vannverksrunden
- Topptur til Dagsåsen (Grinder)
- Sentrumsnær vogn- og sykkelløype
- Tjurastien - tur langs Tjuraåa
- Fjøråsen
- Vardåsen fra Kirkenær
- Vardåsen fra Namnå
- Rosaløypa
- Svullrya - Revholt
- Maliskjæra (med adkomst fra Namnå og Svullrya)
- Refsethøgda - Opsetåsen
- Bygdevegen
Turene har variert lengde og vanskelighetsgrad. På de fleste turene er det postkasser med bøker hvor du kan registrere deg. Bøkene ligger ute fra ca 1. mai til 1. oktober.
Turområder
- 10-torpsrunden på Finnskogen (ut.no)
- Finnskogleden.com
- Lindtjernet turområde
Lindtjernet turområde er et av flere populære turområder og ligger ca. 3 km øst for Kirkenær sentrum. Lindtjernet er startsted for flere av turforslagene ovenfor.
Smittevern på tur: Hold avstand
På grunn av koronautbruddet må vi holde avstand også når vi er på tur. Når det er to eller flere ifølge, er det fint om hele følget går til samme siden på stien når vi møter eller passeres av noen.
Badeplasser
Se vår oversikt over badeplasser i Grue og seks andre kommuner Utforsk nye badesteder i sommer!
Sykkelturer
På Sykkelruten.no finner du beskrivelser og kart for fine sykkelopplevelser i Solør og Sør-Østerdal.
Last ned appen UT.no og få tilgang til alle løyper, kart, beskrivelser med mer.
Fritidsfiske
Det er mange muligheter til å fiske i Grue. Vi anbefaler deg å besøke nettsiden til Grue Jeger og fiskeforening eller Grue Finnskog Jeger og Finnskogforening for oppdatert informasjon.
Finnskogleden
Leden er en ekte villmarkssti på hele 240 km. Med villmarkssti menes at det er enkelt å ta seg frem med vanlig turutstyr, godt fottøy og ryggsekk. Leden slynger seg gjennom hele Finnskogen langs grensen mellom Norge og Sverige, på gamle stier og ferdselsveger, gjennom 7 kommuner i Norge og 3 i Sverige.
Der stiene passerer høydedragene får man mange steder fenomenal utsikt over de milevide skogene. Vandrer du leden vil du se at Finnskogen er rik på naturopplevelser.
Her finner du fakta om Finnskogleden
Karttips
På nettsidene Norgeskart.no, ut.no eller i mobilapper som UT.no, Topokart, Norgeskart med flere får du raskt oversikt over tilgjengelig oppdatert stinett i vår region. Flere apper har også offline-støtte. Det vil si at du kan laste ned kartet hjemme så du slipper å bruke mobildata når du er ute.
Både DNT Finnskogen, DNT Odalen og kommunene har godt merka turruter i vår region, og disse kan i flere apper som for eksempel UT.no, slås på som et eget kartlag. Det er også gode beskrivelser av turen og bilder i appen.
Forklaringer til kartet
Stiene framstår som røde i kartet og traktorveger er hvite/grå-stiplede. Rød kort stipling/prikker betyr at stien er godt synlig, men ikke merket. Røde linjer med lengre stiplinger er permanent merkede stier ute i marka, for eksempel med farga treklosser, maling på trær og steiner eller skilting i stikryss.
Skogsbilveger og andre veger er grå heltrukne linjer.
Ønsker du å ha med deg papirkart ut i marka kan du lage ditt eget turkart på Mitt turkart og skrive ut selv i ønsket område. Det ligger en video på siden som viser hvordan du gjør det.
Bildet viser eksempel fra norgeskart.no. Ved å zoome inn i kartet vil du få flere stier.
Ny app fra Kartverket: "Hvor?"
Ingen grunn til å gå seg bort! Med Kartverkets app "Hvor?" vil du alltid ha tilgang til kart på telefonen din, også utenfor dekningsområde. Les mer om appen "Hvor?" her
Turtips fra DNT
Er barna rastløse? Og du tom for idéer? Turbingo er både lærerik og spennende. Turbingo gjør nærturen til en lek! Print ut, ta med blyant og kryss av etterhvert som dere finner tingene på bildet
Generell båndtvang
I perioden 1. april til 20. august er det generell båndtvang her i landet. Det betyr at du skal holde hunden i bånd når du er på tur, enten du er i sentrum, i byggefelt eller i skog og mark.
Generelt bålforbud
Vi minner om at åpen ild (bål eller grill) i skog og mark er forbudt i perioden 15. april til 15. september på grunn av skogbrannfare. Vær oppmerksom på at brannsjefen kan iverksette strengere regler. Følg med på egen informasjon.
Den som forårsaker en brann, er ansvarlig. Vi oppfordrer derfor alle om å vise forsiktighet! Skulle uhellet være ute og det oppstår en brann, er det viktig å varsle brannvesenet på 110 så raskt som mulig.
Det er kun brannsjefen som kan gi dispensasjon fra denne regelen. Slik tillatelse gis kun til å tenne små bål i nærheten av vannkanten i den nevnte perioden. Det forutsettes da at skogbrannfaren vurderes som generelt liten. Tillatelse gis bare en eller to dager før planlagt tur skal gjennomføres.
Følg med på skogbrannfarevarsel fra Yr her: https://www.yr.no/spesialvarsel/skogbrannfare.html