Råd og informasjon om koronavirus
Her finner du råd og informasjon om koronaviruset (coronaviruset).

Status i Grue kommune
(12. april) Vi har i løpet av helgen registrert en ny smittet med arbeidsplass i Grue. Smittesporingen er gjennomført og første test er bestilt. Ingen av de to siste smittede er bosatt i Grue. Per i dag har vi ingen personer i isolasjon og 7 personer i karantene. Flere av disse skal ut av karantene i dag.
(8. april) Vi har i dag fått påvist smitte hos en ansatt ved Grue helsetun. Vedkommende har ikke kontakt med pasienter i jobben sin. Smittesporing er igangsatt og aktuelle medarbeidere er satt i karantene. Testing av ansatte blir gjennomført i morgen.
(7. april) Ingen nye smittede i Grue i dag. To sitter fortsatt i isolasjon. Tre sitter i karantene og en i ventekarantene.
Risikonivå
Grue kommune er på risikonivå 2. Folkehelseinstituttet beskriver Nivå 2 slik: "Lokale og regionale utbrudd som kontrolleres. Insidensen er gjerne noe varierende som følge av utbrudd. Tilfellene kan være begrenset til visse grupper, og bare en liten andel (under 10 %) har ukjent smittesituasjon. Testing og smittesporing håndteres greit." Det er totalt 5 nivåer.
Smittestatus i Grue og Solør
Du finner automatisk oppdatert oversikt over smittestatus i Grue og Solør her
Nå vaksinerer vi 65-74 år
(12. april) I uke 14 ble det gitt 155 doser. Legene har satt til sammen 131 vaksiner, mens det er satt 24 doser på helsetunet. Forrige uke startet vi vaksinering av innbyggere i alderen 65-74 år og personer i såkalte risikogrupper. Framover vil vi i økende grad prioritere å vaksinere innbyggere i prioriteringsgruppe 4, framfor helsepersonell.
- Les mer: Koronavaksinering i Grue
Corona-information in foreign languages
The corona information hotline is available in Polish, Arabic, Urdu and Somali, as well as Norwegian and English:
- Call 815 55 015 (all languages. A key menu takes you to the right language)
- You will also find translated information here (click on selected language)
- Plan for a gradual reopening by the government
Vedr. nødvendige reiser til Sverige
Grenseteststasjonen på Magnormoen arbeider med begrensing av importsmitte. De tester IKKE personer som ønsker en test før de reiser til Sverige for eksempel for å gjøre strengt nødvendig vedlikehold på hytta. En slik test må man skaffe i sin hjemkommune eller på privat teststed. Vi anbefaler dessuten dokumentasjon på at reisen er nødvendig iht lovverket.
All testing for innbyggere i Grue avtales ved å ringe koronatelefonen, telefon 62956991 (åpen 10-14 alle dager).
Fire påviste smittetilfeller i påsken
Det britiske viruset som vi nå har i samfunnet vårt, er mer smittsomt. Dette viruset smitter også lettere blant barn og unge. Vi oppfordrer derfor til at du tenker gjennom hvilke aktiviteter du planlegger gjennom påsken, og at du ikke glemmer smittevernreglene:
- Ha god hånd- og hostehygiene
- Hold 2 meter avstand til andre der det er mulig
- Ha få kontakter og de samme over tid. Vi anbefaler maks ti sosiale kontakter per uke.
- Maks to gjester på besøk.
- Vi anbefaler bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.
Tidligere oppdateringer:
- Oppdatering 26. mars: Ett nytt smittetilfelle
- Oppdatering 25. mars: Ingen nye smittede siste døgn. Vi er forsiktig optimistiske
- Oppdatering 24. mars: Nye nasjonale anbefalinger fra 25. mars
- Oppdatering 23. mars: Bussjåfør i Grue smittet, mange kommuner berørt
- Oppdatering 22. mars: Gjeldende tiltak fram til 2. påskedag
- Oppdatering 21. mars: Har du tatt buss 15. eller 16. mars?
- Oppdatering 19. mars: Britisk mutert virus bekreftet i Grue
- Oppdatering 18. mars: Smitten har vært i samfunnet siden begynnelsen av mars
- Oppdatering 17. mars: Pågående smitteutbrudd i Grue
Bestill koronatest på nett - åpen igjen
Dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon eller Covid-19, kan du bestille test på nett. Det er ikke mulig å bestille test samme dag, men neste dag og påfølgende dager. Du får en epost som bekrefter at tid er booket. Les mer om testing her
Bestill tid for koronatest her
Koronatelefonen
- Telefonnummeret er 62 95 69 91
- Åpen 10-14 alle dager
- Utenom åpningstid, ring legevakt på telefon 116 117
- Hva skal du gjøre hvis du mistenker at du er smittet med koronavirus?
Nye nasjonale anbefalinger fra 25. mars
For å hindre at smitten skal spre seg til områder i landet med lite smitte, innfører regjeringen strengere nasjonale tiltak. Tiltakene trer i kraft fra midnatt, natt til torsdag 25. mars og gjelder inntil videre.
Noen å snakke med?
Trenger du noen å snakke med, finnes det mange du kan kontakte
Trenger du praktisk hjelp?
Er du i karantene eller isolasjon og trenger hjelp til innkjøp av mat og medisiner? Grue kommune koordinerer frivillige med innbyggere som ikke har familie eller andre rundt seg. Vi har også registrert frivillige som vil være ringevenn eller gå en tur. Kontakt Servicetorget på e-post post@grue.kommune.no eller telefon 62942000 (9-14), så prøver vi å matche deg med en frivillig!
Bruk av munnbind
I tråd med nasjonale retningslinjer, anbefaler vi bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand. Sett deg inn i hvordan du bruker munnbind
Grue helsetun: trenger ikke avtale
(Oppdatert 23. mars) Etter en kort periode med stenging, er Grue helsetun tilbake til de samme retningslinjene som vi innførte 1.mars. Grue helsetun har åpne dører til fastsatte tidspunkter. Du kan nok en gang besøke Grue helsetun uten avtale på forhånd. I perioder vil det også være besøksverter til stede.
Nasjonale regler for ventekarantene
(29. mars) Karantene er viktig for å begrense smittespredningen og holde samfunnet åpent. I dag varierer de lokale anbefalingene om ventekarantene, og ordningen praktiseres ulikt mellom kommuner. På bakgrunn av anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet innfører derfor departementet nasjonale regler for personer i ventekarantene.
- Les mer: Nasjonale regler for ventekarantene (regjeringen.no)
Vi anbefaler Smittestopp-appen!
Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI). Den er frivillig å bruke, og ett av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19. Appen har 16-års aldersgrense.
Karantenehotell etter reise i påsken
Alle som reiser til utlandet i påsken på det som defineres som en unødvendig fritidsreiser, må gjennomføre karantenen på karantenehotell når de kommer tilbake til Norge.
- Les mer: Karantenehotell etter unødvendig fritidsreise (statsforvalteren.no)
Smittevernråd for ferie og reiser
- Se oppdatert liste og gjeldende smittevernråd for ferier og reiser (folkehelseinstituttet.no)
- Spørsmål og svar om reiser fra regjeringen.no
Råd til fullvaksinerte eldre
- Les mer: Råd til vaksinerte, hjemmeboende eldre (regjeringen.no)
Strenge innreiseregler
(oppdatert 1.mars) Regjeringen innfører strenge innreiseregler samtidig som krav om negativ test, registering av formålet med reisen, obligatorisk test ved grensen og lovpålagt karantene, opprettholdes.
Informasjon til ansatte
Endringer i reglene om karantenehotell
Regjeringen endrer covid-19-forskriften om karantenehotell. Den viktigste endringen er at personer som har et annet formål med oppholdet enn arbeid eller oppdrag og kan dokumentere at de har et annet egnet oppholdssted for karantene, ikke må på karantenehotell.
- Endringene i reglene om karantenehotell (regjeringen.no)
- Egenerklæringsskjema for personer som skal i innreisekarantene / Self-declaration form for persons who are to undergo entry quarantine (regjeringen.no)
- Spørsmål og svar om innreise til Norge (regjeringen.no)
Smittevernveiledere
Veiledere og råd utgitt av norske myndigheter i forbindelse med covid-19-utbruddet er nå samlet her:
Karantene
Er du satt i karantene fordi du er nærkontakt, skal du holde deg hjemme, ikke gå på skole eller jobb, unngå besøk og du kan kun gjøre helt nødvendige ærender i matbutikk og apotek. Negativ test forkorter ikke karanteneperioden.
Har du luftveissymptomer, men ikke er satt i karantene, skal du testes og holde deg hjemme til du har negativt prøvesvar og er frisk.
Har du fått påvist covid-19 er du i isolasjon. Da skal du holde deg hjemme, holde avstand til de du bor med og du skal IKKE gå ut for å handle. De du bor sammen med skal være i karantene.
- Les mer: Informasjon om avstand, karantene og isolering (Folkehelseinstituttet)
Har du spørsmål om koronasmitte?
- Du finner mer informasjon om koronaviruset på www.fhi.no eller www.helsenorge.no
- Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen for koronasmitte på telefon 815 55 015
- Råd fra kommuneoverlegen om sykdom og testing
- Les mer: Testkriterier i Solør
Luftveisplager
Dersom du har luftveisplager og trenger legehjelp, skal du ringe fastlegen din. Ved behov ringer lege tilbake og avgjørelse på videre tiltak tas da. NB! Det er viktig at du ringer FØR du oppsøker legehjelp.
Åpningstider NAV
(Oppdatert 3. november) Av hensyn til smittevern velger NAV Grue å ha mest mulig hjemmekontor.
For å begrense smittefare oppfordrer NAV til bruk av digitale løsninger på nav.no og aktivitetsplan/dialogmelding.
Alle henvendelser til NAV Grue gjøres nå på telefon 484 08 798 mellom kl. 10-14 hver ukedag.
Søknad om sosialstønad søkes via nav.no eller på våre nettsider: Søk sosialhjelp på nett
Papirsøknader og annen dokumentasjon kan legges i postkasse som vil bli regelmessig tømt. Dette gjelder også frivillig forvaltning. Søknader behandles løpende.
Begravelser i Grue
(oppdatert 21. desember) God avstand er også viktig under begravelser. Det skal være mulig med minst 2 meters avstand mellom besøkende i seremonirommet og utendørs ved graven.
- Les mer: Råd for begravelser i Solør
Støtteordning for næringslivet
Grue kommune har fått ekstraordinære tilskudd til bedrifter som rammet av Covid-19. Bedrifter, etablerere og næringsaktører kan søke. Frister: 15. oktober og 15. november.
- Les mer: Støtteordning for næringslivet
- Kongsvingerregionen tilbyr guide for næringslivet med gode råd og krisepakker
Aktuelle artikler nå
- Grue helsetun: Trenger ikke avtale på forhånd (oppdatert 23. mars)
- Koronavaksinering i Grue - tallene oppdateres automatisk (oppdatert 23. mars)
- Obligatorisk testplikt på grensen til Norge (oppdatert 28. januar)
- Smitteutbrudd i Grue: Kriseledelsen iverksetter flere tiltak (oppdatert 11. januar)
- Trenger du noen å snakke med? (30. desember)
- Råd for nyttårsaften fra kommunelegene (29. desember)
- Råd for begravelser i Solør (oppdatert 21. desember)
- Hold på rutinene i en vanskelig tid (oppdatert 14. desember)
- Hjem til jul? Vi har samlet råd for en trygg og sikker julefeiring her (11. desember)
- Riktig og effektiv håndhygiene (11. desember)
- Nasjonale smitteverntiltak for julefeiring (5. desember)
- Grue kommune koordinerer hjelp fra frivillige (oppdatert 3. desember)
- Influensavaksine er ventet i uke 49-50
- Status på koronautbrudd i Våler og Åsnes (sist oppdatert 13. november)
- Nye, nasjonale smitteverntiltak (regjeringen.no 5. november)
- Ny side for korona-statistikk i Solør (3. november)
- Økende smitte i Solør - Grue er ikke berørt (2. november)
- Informasjon til ansatte (sist oppdatert 28. oktober)
- Nye nasjonale innstramminger fra regjeringen (26. oktober)
- Begrens omgangskretsen i helgen, sier kommuneoverlegen (23. oktober)
- Stimuleringsordning for kulturlivet (kulturrådet, 23. oktober)
- Kunnskap om barn og koronasmitte (Helsedirektoratet 20. august)
- Spørsmål og svar om karantene (regjeringen.no sist oppdatert 13. oktober)
- Ta telefonen, det kan gjelde smittesporing (Fylkesmannen 3. august)
- Råd til risikogrupper (FHI, 18. mai)
- Hvordan blir en smittefrakk til? (5. mai)
- Utvidet testkapasitet (4. mai)
- Helsestasjonen åpner gradvis (4. mai)
- En dag på intensiven i koronatider (6. april)
- Hold kontakt med legen selvom du ikke er koronasmittet (5. april)
- Ny kommunelege i Grue (3. april)
- Utvidet helsetilbud i Grue under koronautbruddet
- Brukerorganisasjoner utvider informasjonstilbudet til personer med kroniske sykdommer (helsedirektoratet.no)
- Søkes: Tilgjengelig helsepersonell
- Meld fra ved mistanke om koronavirus (helsenorge.no)
- Solør-samarbeid om smittebegrensning
- Felles testsenter for korona i Solør
Information in different languages
Begrense smitte
Alle har et ansvar for å begrense smitte. Selv om du ikke selv er i risikogruppen, har du et ansvar for å beskytte andre.
Helsedirektoratet har laget en video som enkelt forklarer koronaviruset og forklarer hvorfor dette er viktig. Videoen er rettet mot barn og unge, men kan med fordel sees av voksne også.
God håndhygiene er viktig!
Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene! - Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
- Vask hendende ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.
- Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.
Råd og informasjon
Vi oppfordrer innbyggere til å holde seg oppdatert om koronavirus med informasjon fra Folkehelseinstituttet. Her er noen viktige lenker:
- Råd og informasjon til befolkningen
- Reiseråd
- Råd om avstand, karantene og isolering
- Råd til foreldre om aktiviteter sammen med barna og hvordan snakke med barna om korona
- Råd til varehandel, drosje, politi, håndverkere, anleggsvirksomhet og andre sektorer
Dette gjør vi i Grue og Solør
Grue kommune følger de nasjonale retningslinjene som til enhver tid gis av regjeringen.
Kommunens kriseledelse er tett på situasjonen. Kriseledelsen har jevnlige møter og samarbeider med Åsnes og Våler kommuner om felles koronatelefon, testsenter og smittesporing.
Kommunes ledelse oppfordrer ansatte og innbyggere til å holde seg oppdatert på informasjon om koronasmitte, som oppdateres jevnlig. Se nedenfor for tips til aktuelle nettsider.
Du kan lese mer om samarbeidet som er opprettet i Solør her