Hold på rutinene i en vanskelig tid

(oppdatert 14. desember) Koronakrisen krever mye av oss. Det kan være vanskelig å holde fast ved vaner og rutiner i en ny og usikker hverdag. Likevel er det mye helse i å gjøre nettopp det.

Illustrasjon

Struktur i hverdagen

Et godt tips er å holde på døgnrytmen fra hverdagen. Pass på å få nok søvn; Legg deg og stå opp til omtrent samme tid. Du bør holde på sunne matvaner, men legg gjerne litt ekstra inn i matlagingen. Hva med å prøve en ny oppskrift, eller ha et stearinlys på middagsbordet en helt vanlig hverdag?

Frisk luft og bevegelse

Det er mye helse i å gå en tur. Hvis du har muligheter til det, kan du gjerne ha en turvenn. Smitterisikoen er lavere utendørs, selv om dere må holde anbefalt avstand til hverandre også på tur.
Mange har fått råd om å være mest mulig innendørs, likevel er det lurt å få med seg litt dagslys hver dag; Åpne døra eller vinduet og slipp den friske lufta inn. Det regulerer kroppens søvnhormoner og hjelper på humøret.

Oppretthold kontakt med andre

Selv om du ikke kan være sammen med så mange som før, kan du likevel være sosial via telefon eller andre digitale kanaler. Ring familie og venner, naboer eller andre. Et fint tips kan være å benytte digitale kanaler som Facetime, Teams eller andre hvor man kan se hverandre på skjermen.

Skjerme deg fra nyhetene

I den tida vi er inne i, er det lett å bli engstelig av nyhetene. Et godt råd kan være å velge én kanal som din hovedkilde for nyheter, og holde seg til den. Det er viktig å holde seg oppdatert om utviklingen og rådene fra nasjonale helsenyndigheter, men du trenger ikke få med deg alt. Velg deg én kilde for nyheter, eller velg et par tidspunkter i løpet av dagen hvor du ser eller leser siste nytt. Hvis du har barn, kan ett av dem være NRK Supernytt.
Det er samtidig viktig å huske at de fleste som får korona, ikke blir alvorlig syke.

Demp alkoholinntaket

Alkohol er et velkomment avbrekk for mange, og det er ikke noe galt i å ta seg et glass for kosens skyld. Dette er likevel tida for å bruke alkovett og tenke seg ekstra godt om før du åpner flaska – særlig om du har barn hjemme.

Gjør noe hyggelig

Mange har hjemmekontor eller hjemmeundervisning for egne barn. For andre er det også lurt å finne på noe interessant som kan gi deg noe menigsfylt å fylle dagene med. Les en god gok, se en TV-serie du liker, løs et kryssord, rydd i garasjen eller på «roterommet» eller gjør research til en ferietur du drømmer om. Mulighetene er mange!

Trenger du hjelp?

Vi har samlet gode ressurser og veiledningstelefoner på denne siden:

Praktisk hjelp

Er du i karantene eller isolasjon og trenger hjelp til innkjøp av mat og medisiner? Grue kommune koordinerer frivillige med innbyggere som ikke har familie eller andre rundt seg. Vi har også registrert frivillige som vil være ringevenn eller gå en tur. Kontakt Servicetorget på post@grue.kommune.no eller telefon 62942000, så prøver vi å matche deg med en frivillig!

Kontakt oss

Servicetorget
Telefon: 62 94 20 00
Telefontid: 09.00 - 14.00
E-post til servicetorget

Mer kontaktinformasjon

Vakttelefoner

Adresse

Grue kommune
Postboks 94
2261 Kirkenær

Besøksadresse
Rådhusplassen 2
2260 Kirkenær
Åpningstid: 08.00 - 15.00

Org.nummer: 964 948 143
Kommunenummer: 3417
Webredaktør: Ellinor Bjerke