Store nedbørsmengder!
Det har kommet store nedbørsmengder på over Glåmdalen og Østerdalen.
Status kl. 12:34 - 11. september 2024
- Trangsrudvegen er igjen åpnet for trafikk.
Status kl. 09:30 - 11. september 2024
- Været har nå bedret seg og mengden av vind og nedbør på tirsdag var mindre enn forventet.
- Glomma forventes til å ha et nivå som på en 3 til 5 års flom, og det forventes at flomtoppen bli natt til lørdag. Flomtoppen forventes videre til å bli på ca en halv meter over nivå målt tirsdag ettermiddag.
- Grue legesenter forventes å åpne torsdag og denne artikkelen vil oppdateres med eventuelle endringer rundt dette. Det forventet de første dagene noe begrenset kapasitet på venterommet. Pasientene forholder seg ellers til de avtalene den enkelte har med legekontoret.
- Det arbeides i dag med å reparere skadene på Trangsrudvegen, og oppdateringer rundt dette vil bli gitt i denne artikkel.
- I de bygg som har hatt vanninntrengning, er vannet nå pumpet ut og det arbeides nå med opprydning og tørking.
- Kriseledelsen i Grue kommune er nå tilbake på grønt nivå og anser faren knyttet til flom-situasjonen derfor som over.
- Innbyggerne oppfordres uansett til å utvise forsiktighet i nærheten av flomstore vassdrag.
Status kl. 15:33 - 10. september 2024
Uværet har skapt noe utfordringer knyttet til vei og bane, og nyttig informasjon omkring dette finner dere her:
- https://www.banenor.no/reise-og-trafikk/trafikkmeldinger/
- https://ruter.no/avvik/
- https://www.vegvesen.no/trafikk
Farevarsler knyttet til vær og prognoser finner dere her:
- https://www.yr.no/nb/farevarsler
Status kl. 11:56 - 10. september 2024
Vellingroa er nå framkommelig
Gamlebyen er nå framkommelig
Status kl. 11:47 - 10. september 2024
Oversikt over veger som hitil er er funnet ødelagte grunnet flomvann:
Trangsrudvegen 2, 2265 namnå
Vellingrovegen 505, 2264 grinder
Gamlebyen 22, 2264 grinder
Status kl. 09:43 - 10. september 2024
Grue kommune har satt kriseledelsen i gult beredskapsnivå fra kl. 09:00 tirsdag 10. september på grunn av de store nedbørsmengdene som har rammet regionen. Her er en oppdatering på situasjonen:
- Grue Legesenter: Stengt både tirsdag og onsdag på grunn av vanninntrengning. Legesenteret kan kontaktes på telefon 62 94 22 12.
- Grue helsetun: Første utrykning var med brannvesenet kl. 03:30. Pumpene hadde tatt sikringer, og kjelleren sto under vann. Vannet er nå pumpet ut, og området tørker.
- Rådhuset: Deler av 1. etasje og kjelleren har stått under vann.
- GBUS: Kjelleren har hatt vanninntrengning.
- Gruehallen: Har hatt vanninntrengning.
- Veier: Status er kommunale veier og fylkesveier er ennå usikker, men det er ennå ikke rapportert om store skader på disse. Det har vært en utforkjøring som følge av vannplaning.
- Værforhold: Det er utover ettermiddagen og kvelden på tirsdag risiko for med nedbør og mye vind. Dette kan føre til trefall og tilsvarende skader, som blant annet igjen kan føre til strømutfall og lignende problemer.
- Søker oppdatert status: Enhet Samfunn i Grue kommune arbeider nå i morgentimene og utover formiddagen intensivt for å skaffe seg oversikt over situasjonen.
Kriseledelsen følger situasjonen nøye og vil komme med oppdateringer etter hvert som situasjonen utvikler seg. Vi oppfordrer alle innbyggere til å være forsiktige og følge med på kommunens hjemmesider for videre informasjon.
Opprinnelig artikkel (fra 9. september 2024):
Dette kan medføre betydelige konsekvenser for både små og store vassdrag, samt problemer med overvann i terrenget. Her er litt viktig informasjon og tips til befolkningen for å forberede seg og begrense skader.
Mulige farer ved styrtregn og store nedbørsmengder
- Flom i vassdrag: Store mengder regn kan føre til rask økning i vannstanden i elver og bekker, noe som kan resultere i flom.
- Overvann: Overvann kan samle seg i lavtliggende områder, noe som kan føre til oversvømmelser og skade på eiendom. Særlig kjellere er utsatt.
- Jordskred: Mettet jord kan bli ustabil og føre til jordskred, spesielt i skråninger og områder med løs jord.
- Skader på infrastruktur: Veier, broer og annen infrastruktur kan bli skadet eller ødelagt av flomvann og jordskred.
Forberedelser og tiltak for å begrense skader
- Hold deg informert: Følg med på værmeldinger og varsler fra myndighetene. Bruk pålitelige kilder for oppdatert informasjon.
- Sikre eiendom: Flytt verdifulle gjenstander til høyere nivåer i huset. Sørg for at dreneringssystemer og takrenner er rene og fungerer som de skal.
- Unngå fareområder: Hold deg unna elver, bekker og andre områder som kan være utsatt for flom. Unngå å kjøre på oversvømte veier.
- Forbered nødutstyr: Om du selv er klar over at du befinner deg, eller om du reiser i et utsatt område, ha en nødvendige forsyninger som mat, vann, tørre klær medisiner, lommelykt og batterier.
- Evakuer ved behov: Følg eventuelle evakueringsordrer fra myndighetene uten å nøle. Sørg for egen og andres sikkerhet, og ikke utsett deg sev eller andre for unødig fare.
- Samarbeid med naboer: Hold kontakt med naboer og hjelp hverandre med forberedelser, håndtering av overvann og evakuering om nødvendig.