(Publisert 30.04.2024)

Tilbud om gratis kikhostevaksine til gravide

Fra 2. mai vil alle gravide i svangerskapsuke 24 få tilbud om gratis kikhostevaksine. Vaksinen vil beskytte babyen mot kikhoste i tiden fra fødsel til de selv kan få vaksine når de er 3 mnd. gamle.

Du kan lese mer om anbefalingen her
https://www.fhi.no/nyheter/2024/tilbud-om-gratis-kikhostevaksine-til-gravide/


Tjenesten er laget for å gi helsepersonell og de reisende en rask og god oversikt over instituttets råd for utenlandsreiser.  Det som er nytt, er at vi har samlet alle rådene i én tjeneste, og at hvert land har fått sin egen såkalte «landside. I tjenesten kan du søke opp ønsket reisemål, og finne de aktuelle rådene for landet du skal reise til på ett sted. Håpet er at det skal bli mindre navigering på nettsidene for brukerne for å få oversikt over hva de bør tenke på før de pakker kofferten.

Arbeidet med tjenesten springer ut fra tilbakemeldinger fra blant annet privatpersoner, vaksinatører og leger. De har ytret ønske om bedre tilrettelegging på nettsidene, slik at de enklere kan finne frem til rådene for de ulike reisemålene. 

Landsidene gir en rask oversikt over generelle smittevernråd og råd om vaksiner, malaria, polio, krav til sertifikater med mer som gjelder for det landet du skal reise til. De som trenger mer dybdeinformasjon, slik som de som forskriver og setter vaksiner, får en vei videre til dette innholdet via lenker i tjenesten.  Alt innhold er tilgjengelig på både norsk og engelsk.

Tjenesten har som mål å gi en god oversikt over smittevernråd og vaksiner ved reise. Likevel er viktig å være klar over at tjenesten aldri erstatter en samtale med helsepersonell. De som skal reise må fortsatt bestille en time i god tid hos for eksempel fastlegen eller vaksinasjonskontoret i kommunen. De kan gjøre vurderinger og gi mer spesifikke råd som er tilpasset reisemålet, aktivitet og den enkeltes helse. Men tjenesten vi nå lanserer vil forhåpentligvis være et fint sted å begynne for å orientere seg.

På Utenriksdepartementet (UD) sine nettsider finner du øvrige reiseråd og reiseinformasjon til land Norge har diplomatiske forbindelser med samt en oversikt over hvilke tjenester og typer bistand norske borgere på reise kan forvente av utenrikstjenesten. 

Vennlig hilsen

Folkehelseinstituttet
www.fhi.no